Wpływ witaminy C na organizm człowieka

Witamina C
Jak to właściwie jest z tą witaminą C? Spożywać ją codziennie, zapobiegawczo, czy jedynie w okresie obniżonej odporności, kiedy zaczyna męczyć nas katar, kaszel, gorączka i gdy czujemy ogólne osłabienie? Jaka dawka witaminy jest dla nas bezpieczna, a jaka może nam zaszkodzić?
Jaką postać witaminy C najlepiej stosować? Zawartą w sposób naturalny w warzywach i owocach, w postaci tabletek do połykania czy do rozpuszczania w wodzie?

Doskonale wiemy, że z zażywaniem witaminy C wiąże się wiele pytań, dlatego też postaramy się rozwiać wszystkie wątpliwości i przedstawić zalety jej regularnego stosowania.

Na sam początek podajemy kilka podstawowych faktów na temat witaminy C:

Jest naturalnie lewoskrętna.
Organizm nie jest w stanie sam jej wytworzyć ani magazynować, dlatego też powinna być regularnie do niego dostarczana.
Charakteryzuje się półokresem rozpadu, co oznacza, że jeśli przykładowo przyjmiemy dawkę 2 g, to po godzinie w organizmie pozostanie już tylko 1g, zaś po upływie kolejnej godziny będzie to zaledwie 0,5 g. Im większa dawka tym szybciej ulegnie ona rozpadowi, dlatego też nie ma sensu przyjmowanie dużych ilości tej witaminy jednorazowo.
Dlatego też w okresie przeziębienia i choroby zalecane jest przyjmowanie witaminy w regularnych odstępach czasu.
Ciężko jest wyznaczyć optymalną dzienną dawkę tej witaminy. Każdy organizm ma inne zapotrzebowanie, które zależne jest nie tylko od wieku, ale przede wszystkim stanu zdrowia.
Witaminy C nie można przedawkować, jedynym objawem jej nadmiaru w organizmie może być pojawienie się biegunki. (Oznacza to, że optymalna dawka została osiągnięta).
Korzystnie wpływa na usuwanie metali ciężkich z organizmu.
Ma kluczowe znaczenie w wytwarzaniu kolagenu, co ma szczególne znaczenie np. przy leczeniu osteoporozy.
Objawem braku witaminy C w organizmie jest szkorbut, którego najczęstsze objawy to krwawienie dziąseł, bóle mięśni, stawów, patologiczne złamania czy chwianie się i wypadanie zębów.
Na wypłukiwanie witaminy C z organizmu wpływ ma palenie papierosów, nadużywanie cukru w diecie, stany zapalne organizmu, choroba, zabiegi chirurgiczne, ukąszenia owadów oraz niektóre przyjmowane leki.

Najlepsze źródło witaminy C to świeże warzywa i owoce np. dzika róża, acerola, cytryna, pomarańcze, truskawki, czerwona porzeczka, papryka, szpinak, kalafior, pomidory, mandarynki, mango, biała kapusta, kiwi, gotowany brokuł, brukselka, jarmuż, papaja.

Najlepiej spożywać wyżej wymienione produkty na surowo, bądź w postaci sałatek, surówek czy koktajli. Wpływa to również na lepszą przyswajalność witaminy przez organizm.

Jeżeli nasza dieta jest uboga w warzywa i owoce, które mają duże zawartości witaminy C, warto stosować dodatkowe źródła.
Dlatego też polecamy Państwu DuoLife Vita C w formie płynnej, jaką można zakupić w Krakowskiej Jaskini Solnej. Jest to skoncentrowany płyn, który stanowi wyciąg z owoców o największej zawartości tej witaminy. Dlatego też w składzie znajduje się: puree oraz sok z aceroli, sok z owoców dzikiej róży, ekstrakt z owoców dzikiej róży, ekstrakt z owoców aceroli i ekstrakt z jagód CamuCamu.

Stosowanie: spożywać od 25 do 50 ml dziennie, przed posiłkiem.

Działanie: Poprawa odporności, wzrost witalności, odmłodzenie organizmu!
Witamina C ma również korzystny wpływ na urodę. Polecamy Aktywator Młodości firmy AVA, który zawiera Witaminę C z Acerolą.
Jest to wyjątkowo skuteczny koncentrat o szczególnej zawartości kwasu askorbinowego, który stanowi prawdziwą bombę antyoksydacyjną, niezastąpioną w terapiach przeciwstarzeniowych.
Witamina C hamuje działanie wolnych rodników, stymuluje produkcję kolagenu oraz opóźnia proces starzenia się skóry.

Pamiętajmy o tym, aby każdego dnia zjadać produkty bogate w witaminę C aby cieszyć nie tylko doskonałym zdrowiem, ale też urodą!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *