Miód – naturalny antybiotyk

Miód różnego rodzaju, jest znany dobrze każdemu. Pozyskiwany naturalnie, jest dziełem ciężkiej pracy pszczół. Dla wielu z nas, to konieczny składnik spożywczy w kuchni. Słynie ze swojego pysznego, słodkiego smaku i sprawdza się świetnie jako dodatek do rozmaitych potraw czy napojów. Jednak niewielu wie, że dodatkowo ma także liczne właściwości, korzystne dla naszego zdrowia.

Już w starożytności wierzono w jego silne działanie lecznicze. Podobno Hipokrates swój sędziwy wiek zawdzięczał właśnie jemu. Czy faktycznie miód jest przepisem na życie przez długie lata? Co prawda, nie udowodniono tego, że długowieczność to sprawa spożywania dużej ilości miodu, ale wiadome jest jedno – to samo zdrowie, a zdrowie to także długie i dobre życie.

Zastosowanie miodu jest przeróżne. Najbardziej znane, to wcześniej wspomniane – spożywcze. Nie bez przyczyny poleca się go na bolące gardło, w formie herbaty z jego dodatkiem. Oprócz tego, często możemy spotkać się z użyciem tego produktu np. w kosmetykach. Na rynku roi się od płynów do kąpieli, balsamów czy kremów z miodem w składzie. Warto też w wolnej chwili, pozwolić sobie na relaks z korzyścią dla naszego zdrowia i zrobić, np. domową maseczkę właśnie z tym słodkim składnikiem.

W Krakowskiej Jaskini Solnej, ten naturalny antybiotyk znajdziecie także w naszym sklepie, w różnych odsłonach. Jeśli chcecie zadbać o wasz układ oddechowy, w postaci np. smacznego dropsa, sięgnijcie po nasze cukierki solne o smaku miodowym. Jednak w tym roku pojawiła się u nas zupełna nowość! Mamy do wyboru aż 4 rodzaje prawdziwego miodu: malinowy, akacjowy, mniszkowy oraz wielokwiatowy!

Wiemy, że ten smakołyk ma właściwości zdrowotne. Jednak jakich konkretnych działań możemy się spodziewać przy jego zastosowaniu?

MIÓD MALINOWY

Jest to rzadko spotykany miód, bardzo wysokiej jakości. Jak sama nazwa wskazuje, jest pozyskiwany z kwiatów malin, w okresie ich kwitnienia. Jego unikalność polega na tym, że czas, w którym można go zdobyć, jest bardzo krótki. Podobnie jak inne miody ma on wiele korzystnych właściwości:

  • sprawdzi się w stanach chorobowych, podczas grypy lub przeziębienia,
  • działa przeciwgorączkowo,
  • świetnie rozgrzewa,
  • zapobiega miażdżycy,
  • sprawdzi się na nieżyty żołądka,
  • ma działanie łagodzące stres.

MIÓD AKACJOWY

Powstaje w z kwiatów robinii akacjowej pochodzącej z Ameryki, jednak w obecnych czasach znana jest także w Polsce. Polecany jest da osób zmagających się z cukrzycą. Mimo niskiego działania bakteriobójczego, jego właściwości wcale nie są mniej skuteczne. Oto niektóre z nich:

  • skutecznie uspokaja,
  • leczniczo wpływa na górny układ oddechowy,
  • sprawdzi się podczas doskwierającego kaszlu, kataru i bólu gardła,
  • oczyszcza układ moczowy,
  • ma działanie przeciwskurczowe.

MIÓD MNISZKOWY

Pozyskiwany z znanego nam dobrze – mniszka lekarskiego. Chociaż sam kwiat jest bardzo powszechny to miód z niego powstały jest bardzo rzadko spotykany. Charakteryzuje go słodki, subtelny smak, chociaż niektórzy wyczuwają w nim posmak samego mniszka. Warto po niego sięgnąć, ze względu na liczne zdolności lecznicze, takie jak np. :

  • łagodzenie bólu reumatycznego,
  • wzmocnienie odporności,
  • świetnie sprawdzi się dla osób zmagających się z wysokim poziomem cholesterolu,
  • dobry na niedobór żelaza,
  • wpływa na prawidłową pracę nerek,
  • poprawia samopoczucie.

MIÓD WIELOKWIATOWY

Jeden z najbardziej popularnych rodzajów miodu. Polacy bardzo często i chętnie po niego sięgają. Tworzony jest – jak sama nazwa wskazuje – z wielu kwiatów, co sprawia, że jego smak jest wyjątkowy. Jest on pozyskiwany w okresie wiosennym – wtedy jego barwa jest jaśniejsza, a zapach łagodny lub w okresie letnim, w którym przyjmuje raczej ciemniejszy kolor i mocniejszy aromat. Słynie z wielu zastosowań, takich jak:

  • działanie antystresowe,
  • wspomaganie pracy serca,
  • wzmacnianie odporności,
  • poprawia witalność,
  • działa dobrze na nasze zdrowie psychiczne jak i fizyczne.

Złoty antybiotyk ma wiele zwolenników, ale także przeciwników, ze względu na ilość cukrów w nim zawartych. Jednak rozsądne i umiarkowane korzystanie z tego produktu, może przynieść liczne korzyści dla naszego samopoczucia i zdrowia. Dla osób chorujących na cukrzycę, miód wcale nie jest zupełnym przeciwwskazaniem. Można sięgnąć po akacjowy czy wrzosowy, które bogate są we fruktozę. Jeśli do tej pory raczej omijałeś ten przysmak, spróbuj wprowadzić go w swoje życie i wzmocnij swoją odporność!

Zapraszamy do Krakowskiej Jaskini Solnej przy ul. Długiej 48 w Krakowie, a także do sklepu internetowego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *